Pro zdravé žití > Nemoci a zajímavé články > Zajímavé články > Chraňte se před chřipkou a nachlazením

Chraňte se před chřipkou a nachlazením

Chřipku a nachlazení řadíme mezi onemocnění, jež se přenáší vzduchem. Šíří se tzv. kapénkami, k jejichž uvolnění dochází při kašlání, kýchání, ale i běžném mluvení. Kapénkové nákaze jsou lidé náchylnější zejména při oslabeném organismu, proto bychom měli našemu tělu zvláště v tomto období dodávat větší množství vitaminů a minerálů, které příznivě ovlivní jeho fungování a pomohou zvýšit imunitu.

 

Jedinec může onemocnět několikrát do roka, v tomto období je však výskyt chřipky a nachlazení daleko větší. Prevence před nachlazením spočívá především v posilování obranyschopnosti organismu a dodržování zásad zdravého životního stylu. Základem je pestrá strava, dostatek ovoce a zeleniny, pohyb a vhodné oblékání. V období zvýšeného výskytu chřipkového onemocnění je dobré se vyhnout místům s velkou koncentrací lidí, omezit navštěvování supermarketů, kin, divadel, a pokud to půjde, vyhnout se i hromadné dopravě. Ne vždy jsme ovšem schopni všechny tyto zásady dodržet a tělo vystavujeme nepříznivým vlivům, které imunitnímu systému příliš nepřidají. Proto můžeme v dnešní době také našemu organismu poskytnout potřebné látky pomocí kvalitních doplňků stravy. Těch je v současnosti nepřeberné množství a můžeme si vybrat z velmi široké nabídky.

„V období chřipek a nachlazení je dobré podpořit náš imunitní systém vhodnými doplňky stravy, které jsou schopny ve velké části zastoupit látky, jež jsou obsaženy ve zdravých potravinách. Ne všechny produkty jsou stejně kvalitní, proto bychom měli výběru doplňků stravy věnovat pozornost a jejich volbu případně konzultovat s lékařem či lékárníkem,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Účinný je zejména vitamin A, B komplex, vitamin C, antioxidanty, jód, zinek nebo měď. Vhodné jsou také doplňky stravy na bázi betaglukanů. To jsou čistě přírodní látky podporující imunitu a obnovující obranný systém těla. Zdrojem betaglukanů jsou houby (např. přípravky z hlívy ústřičné), ječmen, oves a kvasinky.

Zdroj: www.clubzena.cz