Kyselina pantothenová (vitamin B5)

Název kyseliny pantothenové je odvozen od řeckého slova “pantos – tj. všudypřítomný“. Nachází se totiž v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, především v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách. Ve formě pantothenanu vápenatého se přidává také do cereálních produktů, do nápojů a vitamínových doplňků výživy.iStock_000012472937XSmall.jpg

Dostatečný přísun kyseliny pantothenové je pro lidské tělo velmi významný. Je součástí koenzymu A, jednak jde o kofaktor účastnící se syntézy mastných kyselin. V lidském organizmu se podílí na metabolizmu základních živin - cukru, tuku, bílkovin.

Dostatečný přísun kyseliny pantothenové rovněž přispívá ke snížení únavy a pozitivně ovlivňuje hojení ran. Existují studie, které naznačují, že může pomoci ke snížení hladiny cholesterolu a pomoci lidem postižených revmatem.


Nedostatek kyseliny pantothenové způsobuje únavu, nespavost, deprese, podráždění, žaludeční problémy, pálení chodidel a infekce horních cest dýchacích.