Laktózová intolerance

Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr. Příčinou je nedostatek enzymu (laktázy), který laktózu štěpí. Tento nerozštěpený cukr je pak ve střevě nadbytečný, dostává se do dalších částí zažívacího traktu, kde jej tam přítomné bakterie začnou kvasit. 

Jaké jsou příznaky onemocnění? 

1.     Křeče.

2.     Průjem.

3.     Nadýmání.

4.     Zvracení.

5.     Bolesti břicha.

6.     Odmítání potravy.

7.     Hubnutí.

Četnost onemocnění stoupá s věkem, u předškolních dětí není tak častá, kdežto ve vyšším věku jí trpí větší množství populace. Sníženou tvorbu laktázy ovlivnit nelze, proto prevence vůči vzniku onemocnění neexistuje.

Vodíkový dechový test odhalí laktózovou intoleranci. Test se tedy provádí stanovením množství vodíku ve vydechovaném vzduchu, po podání laktózy. Může se také provádět test, který určí pH ve stolici, které při onemocnění bývá kyselé.

V případě odhalení je nutné omezit laktózu v jídelníčku, v některých případech je nutno výrobky s obsahem laktózy úplně vyloučit. Laktózu obsahují zejména mléčné výrobky, je proto potřeba sledovat složení potravin, které nemocní jedí. Existují také speciální bezlaktózové výrobky, nebo lze užívat tablety s obsahem laktázy, které jsou k dostání v lékárně bez lékařského předpisu. Při vyloučení mléka ze stravy je nutné doplňovat vápník v jiných potravinách, nebo přísun vápníku do organismu zvýšit pomocí doplňků stravy.

 

 

 

Loading...

Nemoci