Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B2 je obsažen v běžných potravinách, najdeme ho např. v mléce, masu, vnitřnostech, luštěninách, kvasnicích a obilninách. Jeho přísun pozitivně ovlivňuje stav kůže, zraku, funkce srdce a dalších orgánů. Podílí se na metabolizmu aminokyselin a sacharidů. Účastní se na tvorbě krevních elementů a zárodečných buněk.iStock_000012178470XSmall.jpg

Nedostatek vitaminu B2 se projevuje popraskanými koutky úst, pálením očí, častými záněty spojivek, pálením jazyka a poruchami ústní sliznice. V případě jeho malého zastoupení ve stravě může být negativně ovlivněna také psychika člověka a u dětí může jeho nedostatek způsobit zpomalení duševního a fyzického vývoje.  Zvýšené nároky na přívod riboflavinu

jsou u žen užívajících perorální antikoncepci, při rekonvalescenci po zánětlivém onemocnění, zvýšená potřeba vitaminu B2 je také u alkoholiků.

Některé studie ukazují, že vyšší dávky vitaminu B2 mohou pomoci lidem, kteří trpí na migrény, protože může zmenšit jejich četnost nebo dobu trvání bolesti.