Vitamin C (kyselina askorbová)

Vitamin C je známý také pod názvem kyselina askorbová. Zatímco většina zvířat je schopna syntetizovat vitamin C v jejich těle, u lidí tomu tak není a musíme ho získávat z naší stravy.iStock_000003533182XSmall.jpg

Vitamin C je široce zastoupen v ovoci a zelenině, nejvíce pak v černém rybízu, paprice, brokolici, kapustě, v citrusových plodech, jahodách, mangu, kiwi aj.

Vitamin C se podílí na obraně orgasnizmu před poškozením volnými radikály. Je důležitý pro tvorbu kolagenu, syntézu steroidních hormónů a tvorbu karnitinu a neurotransmiterů, pro resorpci železa.

Dostatečný přísun vitaminu C je důležitý pro správné fungování kůže, chrupavek, šlach a cév. Rovněž je nezbytný pro růst a opravu poškozených tkání, hojení ran, kostí a zubů. Podílí se také na antioxidační obraně buňky, neboť dokáže redukovat volné radikály a tím pomáhá zpomalovat stárnutí organismu. Vyvážený přísun vitaminu C rovněž pomáhá lidskému organismu v boji s únavou. Nejznámnějším příznakem akutního nedostatku vitaminu C jsou kurděje (obejvují se ojediněle u skupiny obyvatelstva, která nepřijímá ani minimální dávku vitaminu C).  

Mezi příznaky hypovitaminózy patří krvácení dásní, zhoršené hojení ran, zvýšená vnímavost k infekcím, hematomy.