Pro zdravé žití > Nemoci a zajímavé články > Zajímavé články > Babské rady aneb, jak naše babičky bojovaly s různými zdravotními problémy

Babské rady aneb, jak naše babičky bojovaly s různými zdravotními problémy

Naše babičky věděly nejlépe, jak zatočit s různými běžně se vyskytujícími nemocemi, urychlit jejich léčbu, popř. jim preventivně předcházet. Málo kdy se vydaly do lékárny, ale spíše do přírody nebo do spíže, kde vždy našly to, co potřebovaly. Pojďme se podívat na vybrané potraviny a jejich vhodné užití při různých zdravotních problémech.

Borůvky na průjem

Skoro každý již od dětství ví, že průjem zastaví nejlépe pár sušených borůvek. Ty se ovšem sbírají jen v krátkém období - zpravidla na začátku července. Proto se doporučuje toto lesní ovoce uskladnit sušené nebo zmražené. Borůvky fungují výborně na potlačení průjmu, mnohdy mnohem lépe než běžně dostupné léky z lékárny.

Blahodárný med

Med je vhodný jako zdroj vitamínů a přírodní sladidlo do čaje. Naše babičky ho používaly také místo různých hojících krémů a gelů, které známe dnes. Pokud se vám doma stane menší úraz – jako např. drobné popálení, říznutí či opaření, tak nejdříve ránu důkladně vyčistěte a následně natřete vrstvou včelího medu. Díky němu se vám rány zahojí mnohem rychleji. Mnoho lidí používá med také jako pleťovou masku nebo na zastavení růstu začínajícího oparu.

Jak na zácpu?

Stejně tak jako mnoho lidí trápí průjem, tak mnoho dalších má opačný problém, kterým je zácpa. I s ní lze bojovat bez použití projímadel. Co pomáhá?

1.    Sušené švestky

2.    Čaj z listu nebo lusku senny (v lékárně a podle návodu)

3.    Minerální hořké vody

4.    Jitrocel indický

5.    Lněná semínka – podávají se celá nebo mletá po kávové lžičce. Také lze použít přímo lněný olej.

6.    Namočené sušené švestky, sníst a vypít i vodu

Jak vyzrát na kašel?

Do uzavírací sklenice vložíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme polévkovou lžíci medu (nemáte-li med, můžeme použít moučkový cukr) a pro zlepšení chuti můžeme přidat lžičku mletého nebo tlučeného anýzu. Sklenici uzavřeme a na světle necháme několik hodin louhovat. Šťávu, která takto vznikne, užíváme po lžičkách vždy před jídlem.

Další rady našich babiček vám přineseme v nadcházejících týdnech.