Jak pečovat o klouby

Zima je období, kdy se vystavujeme zvýšenému riziku úrazu, a to nejen při zimních sportech, ale i při samotném pohybu na ulici.

Naše tělo v těchto zimních měsících pociťuje vyšší zátěž, a právě proto naše klouby potřebují kvalitní péči

Prevence a správná výživa jsou základním kritériem jak úrazu předejít nebo organismu pomoci při samotné rekonvalescenci.

Mnoho lidí má mylnou domněnku, že bolesti kloubů postihují pouze starší generaci. Ve skutečnosti jimi čím dál tím častěji trpí i mladí lidé. Příčin může být celá řada, nejčastěji genetická dispozice, nevhodná životospráva, nadváha, přetěžování kloubů při sportu nebo následek úrazu. Právě zimní období je pro poškození kloubů při úrazu tím nejrizikovějším. Rychlé sporty, jako lyžování a bruslení, nebo zvýšené riziko pádu na ulici pokryté ledovkou mohou přivodit úrazy, které si často vyžádají dlouhodobou rekonvalescenci.

Jednou z prevencí chránících klouby před jejich poškozením je zvýšený přísun vitaminů, zejména vitaminu C, beta-karotenu, vitaminů E a D a rostlinných antioxidantů (např. flavonoidy a barevné pigmenty), které mají antioxidační účinek. Dále se doporučuje zvýšený příjem pojivových bílkovin (kolagen, elastin), mukopolysacharidů (chondroitin) nebo jednotlivých sacharidových cukerných komponent (glukosamin), a to zejména v kombinaci s nutraceutiky s protizánětlivým účinkem. Jde především o omega-3 polynenasycené mastné kyseliny eikosanovou a dokosahexaenovou a metylsulfonylmetan. „Tyto látky lze získat ze správně zvoleného složení denní stravy, jako např. z dostatku ovoce bohatého na barevné pigmenty (borůvky, maliny, brusinky), rybích produktů a zeleniny. U zvýšené fyzické aktivity pak obohacením diety vhodně vybranými doplňky stravy,“ dodává MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.

Přehled účinných látek obsažených v kvalitních kloubních preparátech:

  • Chondroitin sulfát – mukopolysacharid zabezpečující elasticitu a dlouhodobou funkčnost chrupavky.
  • Glukosamin sulfát – látka nezbytná pro syntézu komplexních sacharidů v kloubní tekutině a vazivu, má protizánětlivý a analgetický účinek.
  • MSM (metylsulfonylmetan) – látka s analgetickými a protizánětlivými účinky.
  • Polynenasycené esterifikované mastné kyseliny – podporují zdraví a pohyblivost kloubů, potlačují zánět.
  • Aminokyseliny – mají pozitivní vliv na kvalitu kloubů, kostí a chrupavek.
  • Vápník a hořčík – pomáhají udržovat zdravé kosti.

Bolest kloubů může být způsobena řadou faktorů, pro stanovení správné diagnózy a následné léčby je proto vhodné vždy konzultovat s lékařem. V některých případech může signalizovat také jiné zdravotní potíže, jako např. metabolická onemocnění, dnu, infekci nebo zánět.

Zdroj: www.tretivek.cz