Pro zdravé žití > Nemoci a zajímavé články > Zajímavé články > Nezapomeňte v předvánočním období na správnou životosprávu!

Nezapomeňte v předvánočním období na správnou životosprávu!

21.11.2018

Předvánoční období není pouze čas, kdy nás čeká nakupování a přípravy na rodinné oslavy. Spousta z nás si přestává hlídat jídelníček a vychutnává si pochoutky, které bychom si za normálních okolností odříkali. Je ale dobré si připomenout, že také naše tělo by mělo přes svátky odpočívat, a proto bychom ho potravinami, které zvyšují naši hladinu cholesterolu, neměli příliš zatěžovat. 

Vysokou hladinu cholesterolu má až polovina Čechů. Měli bychom tedy být opatrní a všímaví ke svému životnímu stylu a zejména pak k potravinám, které konzumujeme. Tuk neboli lipidy jsou pro naše tělo nezbytné – jsou stavebním kamenem každé buňky v našem těle. Částečně je naše tělo schopno si tuky vyrobit samo a zbytek přijímáme ve stravě. Správně fungující organismus je schopen udržet správný poměr tuků i cholesterolu v krvi i trávicím systému. V případě nadměrného množství tuku v našem těle může docházet k jeho usazování na stěnách cév, čímž může dojít k porušení jejich pružnosti, ale i jejich zúžení až ucpání. Cholesterol je přenášen lipoproteiny, které jsou složeny z bílkovin a tuků. Právě pokud je jejich obsah zejména tukový, mohou mít negativní vliv na cévní stěnu. Celková hladina cholesterolu v těle dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2 mmol/l.

Obsah cholesterolu v krvi řídí několik faktorů. Na většinu z nich máme vliv my sami. Jedná se zejména o stravu, nadváhu (která je většinou spojena s naším životním stylem), kouření či nadměrnou konzumaci alkoholu, ale i nedostatečný pohyb či onemocnění cukrovkou. Jednou z příčin vyšší hladinu cholesterolu může být i dědičnost.

Nezapomeňte tedy ani v předvánočním období na správnou životosprávu. Místo ležení na gauči si dopřejte procházku, vyměňte cukroví k snídani za ovesné vločky a nezapomínejte na dostatečný příjem bílkovin ze stravy. Pochutnat si můžete i na rybách, pokud je správně připravíte, tedy nebudete je zbytečně smažit. Obsahují totiž pro zdraví důležité omega-3 mastné kyseliny, které působí preventivně nejen proti srdečním chorobám, ale i proti demenci, a navíc vám pomohou snížit hladinu „zlého“ cholesterolu. Abyste si byli jistí dostatečným příjmem omega-3, můžete využít rybí tuk v podobě doplňků stravy, který vám zajistí dostatek této nenahraditelné mastné kyseliny.

Zdroj: zdraviamy.cz