Doplňky stravy jsou stále častěji součástí moderního životního stylu, a to zejména díky jejich pozitivnímu vlivu na zdraví, pokud jsou užívány uvážlivě a v souladu s vědeckými doporučeními.
Například velmi zkoumané omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA mají prokázaný přínos pro zdraví srdce a cév. Nedávná studie provedená organizací Food Supplements Europe potvrdila, že pravidelný příjem omega-3 mastných kyselin může nejen podpořit zdraví populace, ale také významně přispět k úsporám ve zdravotním systému.
Podle výzkumu, který analyzoval 18 klinických studií, bylo zjištěno, že denní příjem 1000 mg omega-3 EPA a DHA snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 4,9 %. To odpovídá více než 1,5 milionu potenciálně odvrácených hospitalizací v Evropské unii během pěti let. Tyto nenasycené mastné kyseliny tedy hrají klíčovou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a měly by proto být součástí zdravého životního stylu.
Pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin pro předcházení problémům se srdcem má také významné ekonomické benefity. Pokud by 100 % cílové populace ve věku 55 let a starších pravidelně užívalo doplňky stravy s 1000 mg omega-3 EPA a DHA, mohlo by to vést k úsporám až 12,9 miliardy eur ročně v souvislosti s hospitalizacemi a léčbou kardiovaskulárních onemocnění.
„Pravidelná konzumace doplňků stravy je vhodnou součástí prevence rozvoje některých onemocnění v případě, že riziková populace není schopna pokrýt svou potřebu v rámci běžné stravy. Všichni dobře víme, že v dnešní uspěchané době jen málokdo z nás konzumuje opravdu rozmanitou a vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, mořské ryby a další doporučované zdroje důležitých živin,“ vysvětluje přínos doplňků stravy Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.
Jako u všeho, i u doplňků stravy je tedy klíčové dbát na jejich správné užívání, ideálně po konzultaci s lékárníkem či výživovým specialistou, zejména pokud jde o starší osoby, těhotné ženy nebo pacienty pravidelně užívající některé léky. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA by měly být užívány pro doplnění vyvážené stravy jako součást komplexního přístupu k péči o zdraví.