Vitamin B2 je obsažen v běžných potravinách, najdeme ho
např. v mléce, masu, vnitřnostech, luštěninách, kvasnicích a
obilninách. Jeho přísun pozitivně ovlivňuje stav kůže, zraku,
funkce srdce a dalších orgánů. Podílí se na metabolizmu
aminokyselin a sacharidů. Účastní se na tvorbě krevních elementů a
zárodečných buněk.
Nedostatek vitaminu B2 se projevuje popraskanými koutky úst, pálením očí, častými záněty spojivek, pálením jazyka a poruchami ústní sliznice. V případě jeho malého zastoupení ve stravě může být negativně ovlivněna také psychika člověka a u dětí může jeho nedostatek způsobit zpomalení duševního a fyzického vývoje. Zvýšené nároky na přívod riboflavinu
jsou u žen užívajících perorální antikoncepci, při rekonvalescenci po zánětlivém onemocnění, zvýšená potřeba vitaminu B2 je také u alkoholiků.
Některé studie ukazují, že vyšší dávky vitaminu B2 mohou pomoci lidem, kteří trpí na migrény, protože může zmenšit jejich četnost nebo dobu trvání bolesti.