Vysoký cholesterol

Cholesterol k našemu životu potřebujeme, bez něj bychom si nepostavili jedinou buňku v těle, nevytvořili například ani vitamin D, žlučové kyseliny a jiné, ale nesmí ho být v našem těle přespříliš. Cholesterol se totiž ukládá do stěny cév a v případě že jsme nemocni vysokým cholesterolem, stěna přestává být pružná a může dojít k zúžení. Nastává riziko, že orgán zásobený krví přitékající z této nedostatečně průchodné cévy nebude správně prokrvený a nedostatek kyslíku způsobí jeho odumření.

Za zvýšenou hladinu cholesterolu (hypercholesterolémii) považujeme koncentraci v krvi vyšší než 5 mmol/l. Tímto názvem se často myslí nejen porucha metabolismu cholesterolu, ale také zvýšená hladina ostatních tuků v krvi, hlavně triglyceridů (nad 2 mmol/l) nebo LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l). Pokud je vyšší hladina cholesterolu i triglyceridů, jedná se o smíšenou hyperlipoproteinémii (HLP).

Jaké jsou nejčastější příčiny vysokého cholesterolu?

  1. Dědičnost.
  2. Nezdravá strava bohatá na nasycené tuky.
  3. Obezita.
  4. Nedostatek pohybu.
  5. Stáří člověka, pohlaví a celkové zdraví.

Velký problém vysokého cholesterolu je ten, že se neprojevuje. Je zjistitelný pouze z odběru krve. Nejnebezpečnější následek vyššího množství cholesterolu je jeho ukládání do cév a nemoc zvaná ateroskleróza.

Ve většině případů se léčba zahajuje úpravou jídelníčku. Pokud má člověk nadváhu nebo je dokonce obézní, je potřeba tělesnou hmotnost redukovat, především snížením příjmu energie v potravě. Je důležitá pravidelná fyzická aktivita, ideální je aerobní cvičení (běh, plavání, cyklistika, aerobik…), přijímání vyššího množství vlákniny, snížení příjmu alkoholu a cigaret. Léky se nasazují v případě, že nemocný patří do velmi rizikové skupiny. Léky užívané k léčbě hyperlipoproteinémie se nazývají hypolipidemika.

Mezi vhodné doplňky stravy řadíme kapsle obsahující rybí tuk, který pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Jsou v něm obsaženy 3-omega mastné kyseliny. Ty brání usazování tuku v cévách. Je tedy dobré užívat kapsle s rybím tukem, které na rozdíl od čerstvých ryb neobsahují olovo, rtuť, kadmium a jiné těžké kovy.

 

Loading...

Nemoci