Selen (Se)

V přírodě je poměrně vzácný. V organizmu je přítomen ve všech tkáních, především v játrech, ledvinách, srdci, slezině, plicích a v mozku. Tělo dospělého člověka obsahuje velmi malé množství selenu, uvádí se údaj kolem 5 mg. Pokud je však zajištěn vyšší příjem potravou, jeho obsah se výrazně zvýší. Vstřebává se v tenkém střevě, v organismu se neuskladňuje do zásoby, rychle vzniká nedostatek. Stravitelnost selenu je ovlivněna i přítomností dalších prvků. Jeho vstřebávání snižuje vysoký příjem vlákniny, methioninu, dále zinku, kadmina a rtuti. Vylučuje se převážně močí. Deficit nastává při podvýživě a dlouhodobé parenterální výživě.

Zajímavost: Doporučená denní dávka selenu je 55 μg. Se selenem je však nutné zacházet v doplňcích výživy velmi obezřetně, neboť se jedná o prvek, který při vyšších příjmech způsobuje nepříjemné zdravotní problémy a otravy.

Selen se podílí na funkci celé řady enzymů, má důležitou roli v ochraně tkání poškozením buněk. Je v malých množstvích nepostradatelný pro tkáňové dýchání. Účastní se syntézy a metabolizmu tyreoidních hormonů, procesu tvorby bílkovin a je důležitý při reprodukci. Nedostatek selenu vede ke svalové slabosti, ztuhlosti, bolesti, kardiomyopatii (onemocnění srdečního svalu provázené poruchou jeho funkce), osteoarthritidě. Vede také ke snížení výkonnosti a poruchám reprodukce.

Ve vyšších dávkách je selen vysoce toxický a karcinogenní, k otravám člověka může dojít při předávkování minerálními doplňky na bázi selenu. Při akutní otravě bývá pozorován zápach z úst po česneku, nevolnost, průjem, podrážděnost, únava, deprese, bolesti hlavy, periferní neuropatie (parestézie), vypadávání vlasů, nehtů, kožní puchýřky.

Odkud čerpáme selen?iStock_000010139848XSmall.jpg

Přirozenými zdroji selenu jsou především mořské ryby, česnek, cibule, pažitka a pórek, vnitřnosti (játra, ledviny), vepřové a hovězí maso, některé druhy ořechů, rovněž celozrnné obiloviny (ovesné vločky, hnědá rýže). Údaje o obsahu Se v potravinách se velice různí, zejména u poživatin rostlinného původu. Vyplývá to z proměnlivého obsahu Se v půdě. Výborným kumulátorem selenu jsou houby.