Latinský název:
Glycyrrhiza glabra L.
[ Pozn.: existují také přípustné Glycyrrhiza inflata Bat. and/or Glycyrrhiza uralensis Fisch.]
Čeleď:
Fabaceae – bobovité
Cizí názvy:
Réglisse (F), Süßholz (D), Liquorice (GB), Liquirizia (I), Zoethout (NL), Alcaçuz (PT), Regaliz (E) , lakritsi (SF), Lukrecja (PL), Lakrits (S), sladovka (SK)
Lidové názvy:
likořice, sladké dřevo, pendrek, osládeř, skytka, sladkovka, sladký kořen, vosladec.
Používaná část rostliny:
kořen (Liquiritiae radix, Glycyrrhizae radix )
Doba sklizně/sběru:
na podzim (září, říjen)
Sušení, sesychací poměr:
Suší se různými způsoby podle země původu, nebo umělou teplotou do 50 °C. Optimálně usušené kořeny se musí s praskotem lámat. Sesychací poměr kořene je 3:1 a z dovozu se někdy vyskytuje i kořen s loupanou kůrou.
Oblasti pěstování:
Lékořice lysá pochází z Eurasie a pěstuje se v celé Evropě (hlavně Španělsko, Itálie, Francie atd.), na Středním východě (Sýrie, Írán, Turecko, Irák, Afghanistán atd.) a Asii (zejména Čína).
Obsahové látky:
Kořeny obsahují jako hlavní účinnou látku triterpenový glykosid glycyrrhizin (také známý jako kyselina glycyrrhizová nebo glycyrrhizinová) v koncentracích od 1 do 24 %, v závislosti na zdrojích a provenienci. Také skupinu flavonoidních glykosidů (až 30%), popisovaných detailně (likoflavonol, kumatakenin, likorikone, glabrol, glabron, glyzarin, likoisoflavony A a B, likoisoflavanon, glycyrol, formononetin, liquiritigenin, liquiritin, neoliquiritin, rhamnoliquiritin, glyzaglabrin, 7-hydroxy-2-methylisoflavon, 4´,7-dihydroxyflavon, glabranin atd.) ; specifický pro lékořici je flavonoid derruston. Dále obsahuje triterpenoidy (liquiritikovou kyselinu, glycyrrhetol, glabrolid, isoglabrolid, β-amyrin, 18-β-glycyrrhetinovou kyselinu, atd),15 sterolů (β-sitosterol, stigmasterol, 22,23-dihydrostigmasterol aj.)
Historie tradice použití:
Již v 16. století hovoří Mathiolli o účincích rostliny v části svého herbáře „O Lekořicy Kapitola“.
Použití:
Sušené řezané/mleté kořeny se užívají vnitřně k úlevě od zažívacích příznaků jako trávících problémů pocitu pálení a dyspepsie a též jako expektorans při kašli spojeném s nachlazením. Také často jako korigens na úpravu chuti čajového nálevu vzhledem k obsahu sladkých látek (glycyrrhizin je asi 50x sladší než cukr). Tzv. lékořicové pendreky jsou tradičně na trhu, další široké potravinářské použití níže (viz Ektrakty).
Dávkování a příprava nálevu:
Vnitřně: 1,5 - 2 g tj. vrchovatá čajová lžička kořene lékořice se nechá 20-30 min. vyluhovat po přelití 150 ml vroucí vody v přikryté nekovové nádobě, poté se scedí, nejlépe plastovým sítkem. Pije se 2-4x denně po zchlazení na vlažnou teplotu. Nálev se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Stejné dávkování je pro odvar pokud jsou kořeny nerozmělněné.
V čajových směsích lze použít nejvýše do 5 % hmotnosti suchého kořene.
Extrakty (výtažky, výluhy):
Většinou se podobné izoláty z kořene lékořice v doplňcích stravy nepoužívají. Jinak existuje patentovaný lipofilní extrakt Glavonoid, což je výtažek z kořenů a podnoží Glycyrrhiza glabra, získaný extrakcí pomocí etanolu následovanou další extrakcí tohoto etanolového extraktu pomocí triglyceridů se středně dlouhými řetězci. Je to tmavohnědá kapalina obsahující 2,5–3,5 % glabridinu.
Nutno dodržet značení potravin obsahujících glycyrrhizovou kyselinu nebo její amonnou sůl:
Cukrovinky nebo nápoje obsahující glycyrrhizovou kyselinu nebo její amonnou sůl
v koncentraci 100 mg/kg nebo 10 mg/l nebo vyšší v důsledku přidání této látky jako takové
(těchto látek jako takových) nebo přidání lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra) musí nést podle potravinářských předpisů značení resp. údaj „obsahuje lékořici“, který se připojí bezprostředně
za seznam složek, pokud není výraz „lékořice“ již uveden v seznamu složek nebo v názvu dané
potraviny. Není-li uveden seznam složek, připojí se tento údaj k názvu dané potraviny.
- Cukrovinky obsahující glycyrrhizovou kyselinu nebo její amonnou sůl v koncentraci 4 g/kg nebo vyšší v důsledku přidání této látky jako takové (těchto látek jako takových) nebo přidání lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra), pak údaj „obsahuje lékořici – osoby s vysokým krevním tlakem by se měly vyvarovat nadměrné spotřeby“ se připojí bezprostředně za seznam složek.
- Nápoje obsahující glycyrrhizovou kyselinu nebo její amonnou sůl v koncentraci 50 mg/l nebo vyšší nebo v koncentraci 300 mg/l nebo vyšší v případě nápojů obsahujících více než 1,2 % obj. alkoholu v důsledku přidání této látky jako takové (těchto látek jako takových) nebo přidání lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra) , konečně údaj „obsahuje lékořici – osoby s vysokým krevním tlakem by se měly vyvarovat nadměrné spotřeby“ se připojí bezprostředně za seznam složek.
U lihovin typu Pastis, což je anýzová lihovina, která obsahuje přírodní výtažky kořene lékořice (Glycyrrhiza spp.), barviva známá jako „chalkoné“ , pak musí kyselinu glycyrrhizovou obsahovat v množství nejméně 0,05 g na litr a nejvýše 0,5 g na litr.
Zvláštní upozornění pro použití:
Doplněk stravy musí nést upozornění: Dlouhodobé použití konzultujte s lékařem.
Současné užívání s léky vyvolávajícími snížení krevního draslíku/hypokalémii (např. thiazidová diuretika, adrenokortikosteroidy a stimulační laxativa) může zhoršit elektrolytovou nerovnováhu a vzhledem k možným vedlejším účinkům při dlouhodobém užívání (více než 4 týdny) s příznaky, jako je zadržování vody, hypokalémie, zvýšení TK/hypertenze a souvisejícím poruchám srdečního rytmu není prodloužené užívání vhodné.
Těhotenství a kojení:
Není vůbec vhodné pro těhotné a kojící ženy, pokud by výslovně nedoporučil lékař v režimu kontroly.
Uchovávání:
Při teplotě do 25 °C, v dobře uzavřeném obalu, v temnu a suchu vydrží kořen lékořice nejméně 2 roky.