Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu. S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky samovolně odejdou s porodem.

Při pálení žáhy dochází k tomu, že část žaludečního obsahu se vrátí do jícnu a pak samovolně zpět do žaludku. Tento jev nastává v důsledku nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem.

Jaké jsou rizikové faktory pálení žáhy?

1.     Těhotenství, zejména poslední trimestr

2.     Nevhodná strava (tučná a smažená jídla)

3.     Nezdravý životní styl

4.     Alkohol a kouření

5.     Nadváha

6.     Vedlejší účinek léků

7.     Stres

Vyšetření žáhy probíhá pomocí tzv. gastroskopie a rentgenu. V první fázi je lékařem doporučeno upravit svůj jídelníček. Doporučené jsou menší porce jídla častěji a pravidelně během dne. Lidé trpící nadváhou by se měli snažit přebytečná kila shodit. Do jídelníčku se doporučuje zařadit ovoce a zeleninu, popřípadě další potraviny s vyšším obsahem vlákniny, která má známé příznivé účinky na naše trávení.

Lékař může pacientovi předepsat i léky, tzv. antacida, snižující kyselost žaludku. Pokud potíže nepřestávají ani po medikamentózní léčbě, přichází v úvahu i operační řešení. Kromě správného složení stravy se doporučují i produkty s obsahem Aloe vera.

Loading...

Nemoci