Salmonela

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobuje ho bakterie salmonela, která se do těla dostává ústy z potravy, nádobí, špinavých rukou atd.

Napadení se projevuje střevními potížemi, ale pro zdravého silného jedince nepředstavuje téměř žádné nebezpečí. Ohroženi mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – jedinci, kteří se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Pro vznik salmonelózy je riziková konzumace syrových či nedostatečně vařených vajec a masa. Bakterie se může uchytit např. i na noži, kterým bylo nakažené maso krájeno, a následně kontaminovat ostatní potraviny krájené tímto nožem. Stejně může pro přenos posloužit i jiné nádobí.

Rizikovým obdobím pro vznik salmonelové nákazy jsou především letní měsíce – jednak kvůli zvýšené kazivosti potravin, jednak kvůli grilování a také kvůli turistice, která souvisí s ochutnáváním různých pokrmů a také s nižší hygienou při přípravě stravy.

Jak se salmonelóza projevuje?

Mezi nejčastější příznaky patří:

-          Četné vodnaté průjmy

-          Bolesti a křeče břicha

-          Nauzea (pocit na zvracení)

-          Zvracení

-          Horečka

Vzhledem ke značným ztrátám tekutin se objevují i příznaky dehydratace, tj. apatie, neklid, suchý jazyk atd.

Jak se salmonelóza léčí?

Důležité je především doplňování tekutin. Ideální je pití minerálky (kvůli obsahu iontů), u těžších případů je pacienta nutné rehydratovat infuzí.

Podávají se střevní dezinficiencia (zbavují střeva choroboplodných zárodků), adsorbencia (vážou na sebe škodlivé látky) a antiemetika (přípravky proti zvracení).

Nedílnou částí léčby je také dieta – nejprve omezená na pouhé nápoje, později se přidává suché pečivo, nemastné kaše, rýže, dušená mrkev, zeleninové vývary apod. Naprosto nevhodné jsou tučné a kořeněné pokrmy.

Prevenci salmonelózy představuje především důkladná tepelná úprava rizikových potravin, tj. vajec a masa. Salmonelu zabíjí teplota nad 70° C.

 

 

Loading...

Nemoci